Wonen (z)onder spanning

We lopen in heel Nederland tegen de grenzen aan van de netcapaciteit van het elektriciteitsnetwerk. We hebben last van netcongestie; file op ons net. Uitbreiden van het net kost veel tijd. In de tussentijd komen veel projecten, waaronder woningbouw, stil te liggen.
foto actieplan wonen.jpg

Wat kan er nog wel? Welke andere oplossingen zijn er om netcongestie te beperken en de impact op woningbouw te verkleinen? Op zowel korte als lange termijn?  

Netcongestie is een landelijk probleem waar we niet meer omheen kunnen. We merken op veel gebieden de gevolgen hiervan. Woningbouw dreigt vast te lopen, bedrijven hebben te weinig stroom en nieuwe elektrische laadpalen kunnen niet worden aangesloten. Met het programma Gelderse Energie Infrastructuur (GEIS) werken we samen met partners aan oplossingen voor de lange termijn. Maar hoe lossen we dit in de tussentijd op?  

Aan de slag met woningbouw en netcongestie 

We vinden het belangrijk dat we ondanks de netcongestie toch woningen blijven bouwen. Dat is hard nodig: tot 2030 moeten er alleen al 104.000 woningen bij komen! Samen met onze partners maken we hier werk van. Door woningbouw te versnellen, leegstand te voorkomen en gebouwen beter te benutten. En de crisissituatie door netcongestie vraagt nog net een stap meer. Daarom slaan we de handen ineen met netbeheerders, gemeenten, ontwikkelaars en (innovatieve) bedrijven.  

Doe mee! 

We dagen initiatiefnemers van woningbouwprojecten uit aan de slag te gaan met praktische, technische oplossingen, waardoor het project tóch door kan gaan. En we roepen innovatieve bedrijven op om zich met deze oplossingen te melden. Als een soort ‘matchmaking’. Via deze website geven we je een kijkje in dit werk. We gaan in gesprek met netbeheerders, ontwikkelaars, bouwers, architecten, studenten en andere partijen om vanuit hun eigen vakgebied en expertise aan de slag te gaan. We laten ons inspireren en verrassen. 

Heeft u een interessante casus? Of heeft u als bedrijf juist een innovatieve, praktische oplossing die deze woningbouwprojecten verder kan helpen? Laat het ons weten en neem contact met ons op via het Provincieloket