Laatst gewijzigd op: 28-oktober-2024
Deze subsidieregeling is onderdeel van de aanpak Gelderse Maatregelen Stikstof.
Met deze regeling willen we ondernemers met een veehouderij stimuleren om volledig of gedeeltelijk te stoppen met hun bedrijf. Tegelijkertijd willen we hen compenseren voor de financiële gevolgen. Hiermee willen we de neerslag van stikstof verminderen in en om Natura 2000-gebieden in Gelderland.
U kunt subsidie aanvragen voor het volledig of gedeeltelijk definitief stoppen met uw veehouderij. De hoogte van de subsidie hangt af van het waardeverlies. Om dit te bepalen vindt een onafhankelijke taxatie plaats in opdracht van de provincie.
U komt in aanmerking voor deze subsidie als u voldoet aan de volgende voorwaarden:
- uw veehouderij ligt in Gelderland in één van de volgende Natura 2000-gebieden of daaromheen: Veluwe, Bruuk, St.-Jansberg, Stelkampsveld, Willinks Weust, Wooldse Veen, Korenburgerveen, Bekendelle, Binnenveld of Landgoed Brummen;
- de stikstofemissie van uw veehouderijlocatie is hoger dan de drempelwaarden die staan in de Regels Subsidieverlening Gelderland 2023;
- de veehouderijlocatie moet daadwerkelijk in gebruik zijn als veehouderij én de afgelopen 5 jaar onafgebroken in gebruik zijn geweest;
- u mag geen verplichtingen zijn aangegaan om de veehouderijlocatie volledig of gedeeltelijk te sluiten;
- u mag geen afspraken zijn aangegaan met derden over het mogen gebruiken van de stikstofruimte;
- u bent van plan binnen 12 maanden na de subsidieverlening een overeenkomst aan te gaan met provincie Gelderland;
- u gaat akkoord met de bekendmaking van uw gegevens na vaststelling van subsidie, zoals vermeld in het Landbouwsteunkader.
De complete tekst van de regeling vindt u in de Regels Subsidieverlening Gelderland 2023 paragraaf 2.29 Gebiedsgerichte beëindiging veehouderijen.
Voordat u uw aanvraag indient, bent u verplicht om een vooroverleg aan te vragen.
In dit vooroverleg gaan we met u na met welke activiteiten u wilt stoppen en of u aan de voorwaarden voldoet.
Het is ten zeerste aan te raden dat u voor dit overleg eerst een oriënterend gesprek aanvraagt met één van onze zaakbegeleiders. De linken om een oriënterend gesprek of vooroverleg aan te vragen vindt u onder het kopje ‘Subsidie aanvragen’ op deze pagina.
De subsidie vergoedt 100% van de kosten voor:
1. De marktwaarde van
- het productierecht dat vervalt (veehouders zonder productierechten krijgen deze kosten niet vergoed);
- het waardeverlies van de productiecapaciteit voor de veehouderij, als er geen ontheffing is verleend;
Deze waarde wordt bepaald op basis van een taxatie. De taxatie wordt uitgevoerd door 2 onafhankelijke taxateurs waarvoor de provincie opdracht geeft.
2. de sloopkosten voor het afbreken en verwijderen van de gebouwen;
3. de kosten voor de inhuur van deskundigen en andere kosten van derden die direct te maken hebben met bovengenoemde zaken. Hiervoor ontvangt u maximaal € 5.000 per aanvraag. Het gaat dan om een vergoeding voor advies- en proceskosten die te maken hebben met de sloop, afvoer én het waardeverlies.
Accountantskosten voor het vaststellen van de subsidie worden niet vergoed.
Subsidie aanvragen
Op dit moment is het nog niet mogelijk om deze subsidie aan te vragen. Het budget voor deze subsidieregeling is vanaf 1 januari 2025 beschikbaar. Houd daarvoor deze pagina in de gaten.
Met deze link kunt u een een oriënterend gesprek aanvragen met één van onze zaakbegeleiders. We kijken dan samen met u of u aan de voorwaarden voor deze subsidieregeling voldoet. Op basis van dit oriënterend gesprek volgt eventueel een vooroverleg. Daarin bespreken we met u alle informatie die nodig is om een taxatie uit te kunnen laten voeren. Deze taxatie is nodig om een subsidieaanvraag in te kunnen dienen. Via deze link kunt u het vooroverleg aanvragen.
Meer informatie kunt u vinden op de volgende pagina’s:
Uw subsidie stap voor stap
In de video hiernaast ziet u hoe u subsidie aanvraagt en wat er daarna gebeurt.