Voorzichtig herstel biodiversiteit in bossen en moerassen, in het landelijk gebied nog niet

De biodiversiteit in de Gelderse bossen en moerassen herstelt zich, maar in het landelijk gebied en op de heide staat de soortenrijkdom nog steeds onder druk. Dat blijkt uit de derde rapportage over de biodiversiteit in Gelderland die in opdracht van Provinciale Staten is gemaakt. Algeheel herstel van de biodiversiteit vraagt nog meer inzet, beheer en tijd.
Gepubliceerd op: 25-juni-2025

De provincie Gelderland meet elke drie jaar hoe de biodiversiteit ervoor staat. Net als drie jaar geleden is het beeld dat de grote achteruitgang van het aantal planten en dieren in de vorige eeuw is gestopt. De afgelopen jaren is met name in natuurgebieden veel geïnvesteerd in herstel van de natuur. Lokaal zijn hiervan de effecten zichtbaar. Zo zien wij een toename van met name diersoorten in de bossen en moerassen. Denk aan soorten die profiteren van boomholtes zoals vleermuizen, uilen, spechten, aan het vliegend hert en aan rietvogels als  de roerdomp. Het is nu belangrijk om deze positieve effecten met goed beheer te borgen.

Lange adem

Natuurherstel is een kwestie van de lange adem. Dat zien we buiten de (beschermde) natuurgebieden. In het landelijk gebied en in dorpen en steden staan soorten nog steeds onder druk. Oorzaken als klimaatverandering, verdroging, verstening en stikstofneerslag zijn hierop van invloed, terwijl bij bijvoorbeeld weidevogels ook predatie een rol speelt.

De provincie is op veel fronten actief om de biodiversiteit te verbeteren. Naast het herstel en beheer van natuurgebieden ondersteunen we natuur-inclusieve kringlooplandbouw, de aanleg van heggen en struwelen in het landschap, en het vergroenen van woonwijken, bedrijventerreinen en schoolpleinen. Hierdoor ontstaat een aantrekkelijkere leefomgeving voor planten en dieren. Ook de versnellingsaanpak stikstof, de klimaatmaatregelen en aanpak van droogte hebben invloed op de biodiversiteit.

Meten is weten

Gedeputeerde Harold Zoet: “Het is belangrijk dat we de effecten van onze inspanningen regelmatig in beeld brengen. Meten is immers weten. Dit rapport laat zien dat er nog veel te winnen valt op gebied van biodiversiteit. Een aantal soorten en leefgebieden is nog altijd kwetsbaar. Tegelijkertijd zien we dat onze inzet in de natuurgebieden zijn vruchten begint af te werpen. Daarom zetten we het herstel van de natuurgebieden volop door, en blijven we werken aan het vergroenen en verkoelen van dorpen en steden. Samen met onze vele partners zetten we ons in voor het verder herstel van de biodiversiteit.”

Het rapport is in te zien via deze link.

Persvragen

Bent u op zoek naar informatie voor pers of heeft u vragen?