Eerste bewoners van studentencomplex Nestor ontvangen coronaproof sleutel

03-03-2021
107 keer bekeken

Vrijdag 26 februari 2020 ontvingen de eerste bewoners van studentencomplex Nestor in Nijmegen de sleutel van hun studentenwoning. Gedeputeerde Peter Kerris van de provincie Gelderland overhandigde een symbolische 1,5 meter lange sleutel aan Koen Stoetman, de allereerste bewoner.

Met Nestor heeft Nijmegen er 159 studentenkamers bij. Een mooie aanwinst voor de stad waar een grote behoefte is aan studentenwoningen.

 “Wonen op de campus, in zo’n prachtig pand, wie wil dat nou niet”, aldus SSH&-directeur Kees Stunnenberg anderhalf jaar geleden bij de start van de verbouwing. “We zijn trots dat het ons nu gelukt is bijna 160 studenten een mooie woonplek te geven.”

Voormalige verpleegstersflat 

Het gebouw, eerder bekend onder de naam ‘Transitorium’, telt zeven verdiepingen en is opgericht als verpleegstersflat in de jaren vijftig. Sinds enkele jaren stond het pand leeg. Het gebouw ligt op de campus van de Nijmeegse Radboud Universiteit, een voor studenten unieke locatie. Hazenberg Bouw verbouwde in opdracht van SSH& de voormalige verpleegstersflat aan het Geert Grooteplein in Nijmegen. Nestor telt 156 zelfstandige studio's en 3 kamers met gedeelde voorzieningen. 

Duurzaam hergebruik

Het gebouw krijgt met de transformatie zijn oorspronkelijke woonfunctie weer terug. Tijdens de verbouwing zijn de woningen geïsoleerd, de daken kregen zonnepanelen en de verwarming wordt (op termijn) gekoppeld aan een duurzame warmtebron van het Radboudumc. De karakteristieke uitstraling van het gebouw in vroege Bossche stijl, bleef behouden.

SteenGoed Benutten: Van leegstand naar wonen

Via de aanpak SteenGoed Benutten helpt de provincie Gelderland om leegstaande plekken in dorpen en steden een nieuwe invulling te geven: van leegstand naar leefbare gebieden waar mensen op een prettige manier kunnen wonen, werken en recreëren. Het studentencomplex Nestor is mede dankzij deze aanpak tot stand gekomen. 

Samen met SSH& en de gemeente Nijmegen is vooraf goed gekeken naar het plan van aanpak. Bijvoorbeeld: past het binnen de gebiedsontwikkeling van het campusterrein, draagt het bij aan de provinciale opgaven, halen we het maximale uit het plan als het gaat om woningen, duurzaamheid en gebiedsontwikkeling en is het een haalbaar project?

In het geval van studentencomplex Nestor is bijvoorbeeld veel aandacht geweest voor duurzaamheid en zijn tegelijkertijd de architectonisch waardevolle buitengevel, bordessen en originele elementen behouden gebleven. Ook het openbare omliggende terrein is opnieuw ingericht. En daarbij zijn er dan ook in korte tijd 159 nieuwe woonplekken gerealiseerd voor studenten. Mede met behulp van subsidie uit het programma SteenGoed Benutten is het project uiteindelijk gerealiseerd.

Peter Kerris: ”Er is een enorme woningnood in Nijmegen, de hoogste zelfs van Nederland. Vooral starters en mensen met een kleine beurs hebben heel veel moeite met het vinden van woonruimte. Dat hier nu 159 plekken voor studenten zijn gerealiseerd is geweldig, dat was in mijn studietijd wel anders! Nestor maakt dat studeren in Nijmegen voor 160 studenten een onvergetelijke ervaring wordt. De provincie Gelderland is er trots op hieraan te hebben bijgedragen”.

Bekijk hier het filmpje dat SSH& gemaakt heeft over Nestor
 

Afbeeldingen

Twitter

Cookie-instellingen