Voortvarende start voor Starterslening én starter

25-02-2021
167 keer bekeken

Sinds november 2020 betaalt provincie Gelderland mee aan de Startersleningen van gemeenten, om zo meer starters een kans te geven op een woning. En die behoefte blijkt groot: in 2 maanden tijd zijn al 42 starters aan een huis geholpen dankzij deze regeling.

“De Starterslening kan net dat steuntje in de rug geven, waardoor het wél lukt.”

De eerste Starterslening met cofinanciering ging in de gemeente Nunspeet naar Bernard Lassche (25) en Gerlinda Vinke (22). Bernard: ”Gerlinda en ik waren al een tijd op zoek naar een koopwoning, maar er was bijna niks te vinden in onze prijsklasse. We hadden net besloten eerst nog een jaartje te gaan huren, zodat we nog wat extra konden sparen. En toen kwam ineens deze tussenwoning in Nunspeet voorbij. Het was precies wat we zochten, dus we zijn meteen in actie gekomen. Eind december was de financiering met Starterslening rond en in april krijgen we de sleutel. Heel blij mee!”

Het laatste zetje

“In de gemeente Oost Gelre zijn we al in 2007 begonnen met de Starterslening. Toen was de maximale woningprijs om in aanmerking te komen voor zo’n lening € 170.000. Maar inmiddels hebben we dat al verhoogd naar € 250.000”, vertelt Bart Porskamp, wethouder van de gemeente Oost Gelre. In deze gemeente zijn sinds november 2020 al relatief veel Startersleningen verstrekt met cofinanciering door de provincie. “De huizenprijzen zijn enorm gestegen en de trend van het overbieden die we uit de randstad kennen, zien we nu ook hier in de Achterhoek. Het wordt dus steeds lastiger voor starters om een huis te vinden, zeker als zij alleenstaand zijn. De Starterslening kan dan net dat laatste zetje geven, waardoor het wél lukt een woning te bemachtigen.”

Gunstige lening

“Mijn vriendin is net met haar eigen bedrijf begonnen, dus zij kon sowieso niet veel lenen. Gelukkig tipte mijn vader ons over de Starterslening. Voor ons was dat dé kans om dit huis toch te kunnen kopen”, vertelt Bernard. “Je kunt een Starterslening heel simpel online aanvragen via de website van SVn. De lening kent een gunstige rente en je hoeft pas na 3 jaar te gaan aflossen. Vaak verdien je dan net wat meer of heb je wat kunnen sparen. Ja, ik zou iedere starter op de woningmarkt aanraden om goed te kijken naar zo’n Starterslening. Vaak is er meer mogelijk dan je denkt.”

2 keer zoveel starters helpen

“We zijn erg blij dat provincie Gelderland bijdraagt aan onze Startersleningen. Deze cofinanciering is een mooi steuntje in de rug. Daardoor kunnen we met hetzelfde budget 2 keer zoveel starters aan een huis helpen”, zegt wethouder Bart Porskamp. “Mijn tip voor gemeenten die ook met Startersleningen willen beginnen: kijk goed naar de maximale huizenprijs en ga niet te laag zitten. De prijs van een gemiddelde starterswoning is de laatste jaren flink gestegen Maar vooral: begin er zo snel mogelijk mee want de woningnood onder starters is ontzettend groot.”

Meer weten over de Starterslening? Kijk op de website: 

svn.nl/starterslening

 

Over het Actieplan Wonen
Een betaalbare woning vinden is voor steeds meer starters, alleenstaanden en ouderen onmogelijk. Met het Actieplan Wonen draagt provincie Gelderland daarom bij aan versnelling van de woningbouw en meer betaalbare en flexibele woningen. Onderdeel van het Actieplan Wonen is het meefinancieren van de Starterslening. Sinds 17 november 2020 draagt provincie Gelderland voor 50 procent bij aan de gemeentelijke Starterslening. Met deze aanvulling op de hypotheek kunnen woningzoekenden zo makkelijker een huis kopen.

Afbeeldingen

Twitter

Cookie-instellingen