Uitzending of webinar Gelderse 1.5 Woonweek gemist? Terugkijken kan

03-12-2020
272 keer bekeken

De woningnood is hoog en zoals burgemeester Marcouch zegt in het Gelders Gesprek: “We willen hijskranen zien en wijken fysiek en sociaal verbeteren”. Burgemeester Marcouch en Peter Kerris gingen in gesprek over bouwen en leefbaarheid in de stad. En Angelique Krüger sprak over knelpunten in de woningbouw. Blik terug op de Gelderse 1.5 Woonweek. Blik terug op de Gelderse 1.5 Woonweek.

Van 18 tot en met 27 november 2020 organiseerden we de Gelderse Woonweek. Op verschillende momenten en manieren lieten we zien waar en hoe we aan de slag gaan met de acties uit het Actieplan Wonen. Onderwerpen die aan de orde kwamen waren onder andere: een starterslening, financiële steun aan gemeenten om capaciteit of expertise in te zetten om woningbouw te versnellen, een nieuwe regeling voor collectieve wooninitiatieven, en inzicht in conceptbouw. Ook was er aandacht voor de complexe acties uit het Actieplan. Bijvoorbeeld: hoe stimuleren we de samenwerking tussen gemeenten en beleggers om te zorgen voor meer middenhuur? En de verlammende werking van de stikstofvergunningen. Deelnemers konden 1,5 week lang van elkaar leren, (regionaal) nieuws uitwisselen en elkaar virtueel de hand te reiken. We hopen dat dit is gelukt, en dat je met nieuwe informatie en inspiratie weer aan de slag gaat!

Digitaal maar divers

We boden een divers programma. Helaas geen excursies en (kleine) fysieke bijeenkomsten maar wel een gevarieerd digitaal programma. Zoals een eerste Gelderse Woonjournaal. Marieke Kassenberg vertelt over de inpact van COVID-19 op de woningbouw. Wethouder Inge Klein Gunnewiek wil jongeren in de Achterhoek helpen aan een woning. Zij vertelt over de Achterhoek Challenge. Wido Scholten praat ons bij over de huisvesting van arbeidsmigranten in Gelderland.  In het tweede Gelderse Woonjournaal aandacht voor de kansen en belemmeringen bij een bouwproject in Wageningen met Arjen Kleijer en Arjan Westerneng. Wethouder Marc Budel van gemeente Rheden vertelt enthousiast over de voormalige kleuterschool en de deelname aan de challenge Mijn huis staat in Gelderland. In deze challenge gaan 6 locaties de uitdaging aan om leegstaande panden in Gelderland een woonbestemming te geven.

De woningmarkt is krap. Er moeten snel meer woningen gebouwd worden. Hoe dan? Hoe verhoudt versnelde woningbouw bijvoorbeeld tot het groen in de stad? En leidt de woningopgave automatisch tot meer hoogbouw in de stad? Wat vinden gedeputeerde Peter Kerris en burgemeester Ahmed Marcouch van wonen in Gelderland? Het laatste nieuws van de goede impuls voor startersinitiatieven in de Achterhoek en het samen werken aan goede huisvesting voor arbeidsmigranten gemist?

Heb je niet alles gezien? Kijk dan nog eens op je gemak terug.

Woonjournaal 1, presentatie door Angelique Kruger met gasten gedeputeerde Peter Kerris, wethouder Inge Klein Gunnewiek van gemeente Winterswijk, Marieke Kassenberg van provincie Gelderland en Wido Scholten van provincie Gelderland

Podcast ‘In gesprek met Peter Kerris’

Woonwebinar Starterslening

Woonwebinar Oplossen knelpunten bij woningbouw

Woonjournaal 2, presentatie door Angelique Kruger, met gasten gedeputeerde Peter Kerris, Arjen Kleijer van BPD, Arjan Westerneng van gemeente Ede en wethouder Marc Budel gemeente Rheden.

Woonwebinar Samenwerkingstafel Middenhuur

Gelders Gesprek, gedeputeerde Peter Kerris en burgemeester Ahmed Marcouch over verstedelijking en leefbaarheid. 

Enquête

Heb je meegedaan aan de Gelderse 1.5 Woonweek? We zijn benieuwd wat je ervan vond.
Vul de korte enquête in. Jouw reactie helpt ons volgende evenementen te verbeteren. We hopen je een volgende keer ook fysiek te ontmoeten, uiteraard als COVID-19 dit toelaat.

 

Afbeeldingen

Twitter

Cookie-instellingen