Duurzaamste huis van Nederland in Nijmegen, Zutphen èn Hengelo

25-11-2020
106 keer bekeken

De winnaars van de verkiezing van het ‘Duurzaamste Huis van Nederland 2020’ zijn bekend. In maar liefst 3 Gelderse plaatsen Nijmegen, Zutphen en Hengelo koos een deskundige jury een winnaar in zes wooncategorieën.

Mooie voorbeelden
Peter Kerris, gedeputeerde Wonen: “We feliciteren de winnaars van harte! Een geweldig resultaat: maar liefst drie prijswinnaars in Gelderland! Zo gaan we gestaag naar een toekomstbestendig, duurzaam Gelderland”.

Karla uit Nijmegen won in de categorie ‘woning 1945-2000, kleiner dan 150m². Het isoleren en aardgasvrij maken van haar woning is een voorbeeld voor velen, want van haar herkenbare tussenwoning zijn er in Nederland duizenden gebouwd.
In de categorie ‘woning na 2000, kleiner dan 175m²’ wonnen Beppy en Jaap uit Zutphen. Een vrijstaande levensloopbestendige bungalow. ². Naast de isolatie en installaties, maakt de woning gebruik van de zon als passieve warmtebron. En Martijn en Quirine uit Hengelo (GLD) wonnen met hun nul-op-de-meter woning in de categorie‘ woning na 2000, groter dan 175m². Niet alleen op papier nul-op-de-meter woning maar daadwerkelijk energieneutraal.


Duurzaamste huis van Gelderland
Het duurzaamste huis van Gelderland staat in ’t Harde. Eerder werd eigenaar Hendrik Gommer uit ’t Harde in het zonnetje gezet. (+link naar eerder bericht op gelderland.nl).
Het duurzame huis van Hendrik kreeg de publieksprijs. Hij deelt graag zijn ervaringen.

Duurzame huizenroute

De verkiezing is een initiatief van de Nationale Duurzame Huizen Route om duurzame voorbeelden een podium te geven. Via het platform de Duurzame Huizen Route kunnen bezoekers zelf ervaren hoe je de verduurzaming van een woning kunt aanpakken. Bezoekers ervaren dan zelf hoe je een woning kunt verduurzamen. Ze ontdekken hoe je dit technisch en financieel kunt aanpakken, en vormen een beeld van de uitvoering van maatregelen in en aan de woning. Er zijn allerlei woningen te bekijken: van nieuwbouw tot een rijksmonument uit 1906 en van tussenwoning met verdiepingen tot vrijstaande woningen.

De verkiezing is een initiatief van de Nationale Duurzame Huizen Route en wordt mede ondersteund door de deelnemende provincies en het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het doel van de verkiezing is om mooie voorbeelden in het zonnetje te zetten om anderen enthousiast te maken om ook hun woning te verduurzamen.

Aandacht voor duurzaam wonen
Op vrijdagavond 27 november om 20:00 presenteert Hella van der Wijst het allereerste Nationaal Duurzaamheidscafé. Deze avond staat in het teken van duurzaam wonen: nu én in de toekomst. Tijdens deze feestelijke online-uitzending gaat Hella in gesprek met de winnende huiseigenaren. Juryleden Harm Valk en Gerrit Hiemstra praten vervolgens verder over hun visie op de toekomst van het verduurzamen van woningen in Nederland.

Afbeeldingen

Twitter

Cookie-instellingen