Basisschool Groeneweg in Buurmalsen

Als deelnemer van ‘Mijn huis staat in Gelderland’ wordt er een unieke kans geboden om je eigen woning te bouwen in een leegstaand gebouw in Gelderland. Zie jij jezelf al wonen in een van deze locaties?

Het is helaas niet meer mogelijk nieuwe locaties aan te melden of als deelnemersgroep aan te melden.

De voormalige basisschool aan de Groeneweg in Buurmalsen staat al een langere tijd leeg. De challenge 'Mijn huis staat in Gelderland' maakt het mogelijk daar 12 tot 15 nieuwe woningen te realiseren.

Over de locatie

De locatie ligt aan de Groeneweg 19 in Buurmalsen (gemeente West-Betuwe), op de hoek van de Groeneweg en Prins Willem-Alexanderstraat. In 1955 is hier een school gebouwd. Inmiddels is de school niet meer in gebruik en de gemeente West Betuwe wil de locatie graag als woongebied invullen. De gemeente is eigenaar van de grond. Het leegstaande pand verdwijnt en daar is ruimte voor 12 tot 15 nieuwe betaalbare huizen. Er kunnen dan ook meerdere groepen aan de slag binnen dit project.

Het gaat om een perceel van 3130 vierkante meter. De huidige bestemming van het perceel is “maatschappelijk”. Om wonen mogelijk te maken, moet het bestemmingsplan gewijzigd worden. Dit betekent dat geïnteresseerde woningzoekenden rekening moeten houden met een langer aanlooptraject voordat er daadwerkelijk gebouwd kan worden.

Nieuwe invulling

Voor de toekomstige huizen geeft de gemeente uitgangspunten mee. Deze punten zijn opgesteld door een onafhankelijk adviesbureau. Zij voerde in opdracht van de gemeente een zogenaamde Ruimtelijke Verkenning uit. Zo’n verkenning analyseert de situatie, geeft meer inzicht in woningbehoefte van de kern en kijkt naar wat er mogelijk is. Ook geeft het kaders en mogelijke denkrichtingen. 

Wethouder Wonen Sietske Klein – de Jong: “Ik ben blij dat we mee mogen doen aan deze challenge. Deze plek is één van de zes geselecteerde locaties in Gelderland. De oude basisschool in Buurmalsen staat al een tijdje leeg. Op deze manier komt er een nieuwe bestemming. Dat voorziet in de woningbehoefte van de kern. Een win-winsituatie. We zijn benieuwd naar de creatieve ideeën en plannen voor deze bijzondere locatie. Op een aantal uitgangspunten na, is er veel ruimte voor de invulling. Kortom: verras ons!”

Over het dorp: Buurmalsen

Gemeente West-Betuwe omschrijft Buurmalsen als volgt: De Korne en de Linge komen hier samen. Verscholen in het groen van boomgaarden en in de luwte van de dijken, ligt het kleine dorp Buurmalsen. Prominent boven dit alles uit je uit de verte de torenspits van het eeuwenoude kerkje. Een monument met bijzondere middeleeuwse muurschilderingen. Naast deze kerk vind je in het dorp nog vele andere rijks- en gemeentelijke monumenten. Het kloppend hart van Buurmalsen mogen we ‘Ons Eigen Gebouw’ gerust noemen. Zoals de naam al aangeeft een dorpshuis waarbinnen de verschillende verenigingen allerlei activiteiten organiseren. Verenigingen en vrijwilligers zorgen voor behoud van de leefbaarheid van het dorp.

Doorsneden door de Rijksstraatweg tussen Culemborg en Geldermalsen zit het met de bereikbaarheid wel goed. Dat laatste dorp ligt maar een paar honderd meter verderop, dus ook alle belangrijke voorzieningen liggen binnen handbereik.
 

Afbeeldingen

Twitter

Op de kaart

Cookie-instellingen