Zelfbouw in Bronckhorst

Moderator forum 26-05-2020
331 keer bekeken 0 reacties

Voor de ontwikkeling van de locaties zet de gemeente Bronckhorst in op de CPO*-aanpak, waarbij een groep zelf haar woningen ontwikkelt. Voor deze aanpak heeft de gemeente het Expertteam Eigenbouw ingeschakeld.

Het is duidelijk dat starters op de woningmarkt het niet makkelijk hebben. Dat geldt in de langzamerhand overspannen markten in de Randstad, maar gaat net zo goed op in kleinere kernen waar weinig ruimte is voor nieuwbouw en de doorstroming stagneert

De gemeente Bronckhorst in de Achterhoek heeft te maken met een krimpende bevolking en weinig mogelijkheden om te bouwen. Starters komen ook hier niet aan de bak en daarom is de gemeente in het najaar van 2017 in gesprek gegaan met jongeren in de kernen Hengelo (Gld.), Steenderen, Vorden en Zelhem. De jongeren gaven aan dat zij graag in de eigen kern willen (blijven) wonen maar geen geschikte en betaalbare woningen kunnen vinden.

De gemeente heeft samen met de jongeren per kern een inventarisatie gemaakt van potentiele locaties en panden waar nieuwe woningen gerealiseerd kunnen worden. Deze locaties zijn gescreend op onder andere ligging binnen de kern, beschikbaarheid op korte termijn en eigendomssituatie. Zo ontstond een shortlist met kansen.

Voor de ontwikkeling van de locaties zet de gemeente in op de CPO-aanpak, waarbij een groep zelf haar woningen ontwikkelt. Dat garandeert een directe betrokkenheid en geeft kansen op schaalvoordeel en zelfwerkzaamheid waarmee kosten bespaard kunnen worden. Voor deze aanpak heeft de gemeente het Expertteam Eigenbouw ingeschakeld. De expert hielp bij het in kaart brengen van de taken en verantwoordelijkheden van de gemeente en van de deelnemers. Ook is samen met de expert een reeks informatieavonden en een inschrijfprocedure georganiseerd.

Momenteel zijn er 5 groepen gevormd met enthousiaste jongeren die het samen aandurven om hun woningen te gaan bouwen. Ze zijn door de gemeente goed op de rails gezet maar moeten het straks wel zelf gaan doen. Met de subsidie van de provincie Gelderland kunnen ze vanaf de start een procesbegeleider in de arm nemen om hun woningen te gaan ontwikkelen.

De gemeente heeft een goede ervaring opgebouwd en de wethouder én een jonge starter zagen zichzelf terug op NOS-journaal als goed voorbeeld. Hopelijk doet dat goed volgen!

*CPO: Collectief Particulier Opdrachtgeverschap

Dit is een bijdrage van Hans Vos (Expertteam Eigenbouw) en Daniëlle Wolters (Gemeente Bronckhorst).

Meer informatie Het Expertteam Woningbouw ondersteunt lokale overheden www.bronckhorst.nl/wonen Email: wonen@bronckhorst.nl Wat betekent een samenbouwproject voor gemeenten?

Afbeeldingen

Reageren

Twitter

0  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.

Een momentje...
Cookie-instellingen